FSSC 22000 - Food Safety System Certification
Food Safety System Certification (FSSC 22000) został utworzony przez Globalną Inicjatywę ds. Bezpieczeństwa Żywności (GFSI – Global Food Safety Initiative) w celu zapewnienia firmom z branży spożywczej możliwości certyfikacji w odniesieniu do wymagań ISO przy jednoczesnej akceptacji przez GFSI.
Fakt akceptowania systemu FSSC przez GFSI oznacza uznanie certyfikacji FSSC 22000 na równi z standardami BRC Food/ BRC IoP czy IFS Food /IFS PacSecure. Dlatego też firmy posiadające wdrożony i certyfikowany system FSSC mogą kooperować z firmami oraz sieciami handlowymi na całym świecie.
FSSC 22000 obejmuje wymagania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności ISO 22000:2018 opartego o HACCP oraz specyfikację techniczną ISO TS 22002-1: 2009 (PAS 220), zawierającą szczegółowe wytyczne dotyczące programów wstępnych, które w normie ISO 22000:2018 zostały opisane w sposób ogólny: