Czym jest System IFS?
IFS International Food Standard (Międzynarodowy Standard Bezpieczeństwa Żywności) to standard przeznaczony dla wszystkich producentów żywności, dostarczających swoje produkty do hiper i supermarketów.
Standard IFS składa się z kilku rozdziałów:
- protokół wykonawczy
- katalog wymagań
- wymagania dla organizacji audytorskiej i dla audytorów
- sprawozdanie
Zgodność z wymaganiami IFS gwarantuje każdej firmie wysoką jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów.
Na standard IFS składają się następujące elementy:
- BRC, SQF, ISO 9000
- wymagania Kodeks Alimentarius
- obowiązujące Prawo Krajowe
- wymagania HACCP, GMP, GHP
- Europejski System Jakości
Historia IFS:
System został opracowany przez Federację Niemieckich Detalistów , po czym w 2002 roku opublikowany przez Globar Food Safety Initiative (GFSI). Udział w pracach nad Systemem IFS miała również Francuska Federacja Handlu i Dystrybucji.
Normę IFS Logistic opracowało także Stowarzyszenie Detalistów Niemieckich i Francuskich, przy udziale ekspertów z zakresu logistyki. Pierwsza wersja standardu powstała w 2003 roku.
Rodzaje standardów IFS:
- IFS Food – Standard należący do rodziny IFS, który dotyczy przede wszystkim produkcji żywności (z wyłączeniem produkcji pierwotnej) oraz pakowania artykułów spożywczych.
Obecnie obowiązującą wersją IFS FOOD jest wersja standardu 6.1.
- IFS Logistic – standard skierowany do wszystkich przedsiębiorstw, świadczących usługi w zakresie dystrybucji, magazynowania, składowania, ładowania i rozładowywania oraz transportu artykułów spożywczych. Dotyczy zarówno produktów wstępnie zapakowanych, jak i występujących luzem. Obejmuje wymagania ogólne, wymagania dla magazynowania i dystrybucji oraz wymagania dla transportu.
Przestrzeganie wymagań IFS Logistic gwarantuje zapewnienie wysokiej jakości i bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu dostaw, a także pozwala na systematyzację działań logistycznych.
Obecnie obowiązującą wersją IFS Logistic jest wersja standardu 2.2.
- IFS Broker – standard skierowany do firm, prowadzących działalność handlową – importerów, brokerów, agencji handlowych – które nie wchodzą w bezpośredni kontakt z produktem, a jedynie pośredniczą w wymianie towarów. Standard ma na celu weryfikację, czy brokerzy / importerzy podjęli odpowiednie kroki w kierunku zapewnienia, że ich dostawcy spełniają wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności.
Obecnie obowiązującą wersją IFS Broker jest 3 wersja standardu.
- IFS Household and Personal Care Standard (IFS HPC) – standard przeznaczony dla producentów artykułów typu non-food. Obejmuje cztery grupy produktów:
- produkty kosmetyczne i produkty higieny osobistej,
- produkty chemii gospodarczej dla domów i samochodów, w tym także odświeżacze do powietrza i świece zapachowe,
- produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością ( np. plastikowe sztućce)
- produkty przeznaczone do higieny osobistej, z wyłączeniem produktów kosmetycznych.
Standard IFS HPC podzielony jest na pięć części i obejmuje zagadnienia takie jak: odpowiedzialność najwyższego kierownictwa, system zarządzania, zarządzanie zasobami, proces produkcji, pomiar, analizę, działania korygujące i zarzadzanie incydentami.
Obecnie obowiązującą wersją IFS HPC jest 2 wersja standardu.
Korzyści wynikające z wdrożenia IFS:
- wyższa jakość produktów
- posiadanie prawidłowej dokumentacji produktu, w tym pochodzenia surowców
- pozytywne przejście audytów ze strony sieci handlowych
- wzrost zaufania klientów do danej marki
- spełnienie wymogów w zakresie bezpieczeństwa i legalności produktu
- nawiązanie współpracy z kluczowymi sieciami handlowymi.
- zapobieganie pozwom sądowym z tytułu odpowiedzialności za produkt.
- obniżenie kosztów produkcji
- zapewnienie bezpieczeństwa żywności we wszystkich obszarach, począwszy od produkcji, poprzez pakowanie i magazynowanie, aż po transport i dystrybucję.
- otwarcie drogi na rynek niemiecki, francuski oraz włoski.
- ułatwienie identyfikacji Systemu IFS z innymi Systemami Zarządzania.