Czym jest System TFMS?
TFMS, czyli: TESCO Food Manufacturing Standard, to Standard Produkcji Żywności zawierający zbiór specyficznych kryteriów bezpieczeństwa żywności, których spełnienia wymaga sieć Tesco od wszystkich dostawców i poddostawców artykułów spożywczych. Wymagania standardu TFMS adresowane są także do firm zajmujących się pakowaniem
i przepakowywaniem żywności.
Podstawowym celem opracowania standardu TFMS jest identyfikacja miejsc,
w których mogą pojawić się zagrożenia dla bezpieczeństwa i jakości żywności oraz ustalenie działań monitorujących te obszary. Dodatkowo, standard TFMS zapewnia zgodność danego zakładu z przepisami prawa oraz zasadami BHP i etycznymi warunkami pracy osób zatrudnionych w przedsiębiorstwie.
Wdrożenie wymagań TFMS nie zastępuje jednak podstawowych obowiązków prawnych dla produkcji żywności (m.in.: obowiązku posiadania dokumentacji systemu HACCP lub innych obowiązujących w danym kraju przepisów). Standard TFMS jest dodatkowym narzędziem zapewnienia bezpieczeństwa i jakości żywności.
Budowa standardu
Standard TFMS podzielony jest na sekcje tematyczne, zawierające szczegółowe wymagania dla danych dostawców, które muszą być spełnione podczas produkcji lub pakowania żywności.
Przykładowe sekcje tematyczne TFMS to:
- Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli;
- Surowce i zarządzanie zakładami wtórnymi;
- Opakowania;
- Higiena osobista;
- Kontrola alergenów;
- Wykrywanie ciał obcych;
- Kontrola szkodników;
- Gospodarka wodą i ściekami;
- Oznakowanie i kodowanie produktów;
Każda sekcja tematyczna dzieli się na poszczególne podsekcje, a do każdej z nich przypisane zostały trzy poziomy wymagań:
Poziom podstawowy
- dotyczący wszystkich zakładów produkcyjnych, bez względu na rodzaj produktu czy realizowany proces;
Poziom średni
- dotyczący przedsiębiorstw przechowujących żywność niezapakowaną, np. owoce;
Poziom wysoki
- dotyczący produktów specjalnego traktowania oraz procesów wysokiego ryzyka, np.: produkcja żywności dla dzieci;
Każdy kolejny poziom jest stosowany z wymaganiami poziomu poprzedniego.
W zakładach, w których nie przechowuje się żywności niezapakowanej - obowiązują tylko wymagania podstawowe, w przedsiębiorstwach, gdzie znajduje się surowa żywność
- wymagania średnie wraz z podstawowymi, natomiast w zakładach Wysokiego Ryzyka
- wymagania wysokie wraz ze średnimi i podstawowymi.
Standard TFMS obejmuje także poziom dodatkowy, tzw. Aspiracje, które zawierają wymagania nieobowiązkowe, ale dodatkowo punktowane podczas audytu standardu.
Audyt standardu
Audyt standardu przeprowadzany jest przez przedstawicieli sieci TESCO, a jego celem jest określenie zgodności danego przedsiębiorstwa z wymaganiami każdej sekcji tematycznej.
Podczas audytu określany jest poziom spełniania wymagań każdej z sekcji, a stwierdzone niezgodności kategoryzowane są w trzech stopniach.
Kategorie niezgodności i oceny
Standard TFMS określa następujące kategorie niezgodności:
Mała
– do tej kategorii zalicza się niewielkie niezgodności, które wymagają nieznacznej poprawy;
Duża
– niezgodności wymagające natychmiastowej interwencji, będące potencjalnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności;
Krytyczna
– działania świadczące o braku dostosowania zakładu do wymagań standardu lub przepisów prawa, powodujące ryzyko bezpieczeństwa odbiorcy produktu.
Każdy audyt zakończony jest wystawieniem oceny zakładu, uzależnionej od ilości niezgodności oraz ich kategorii. Zakład, który otrzyma ocenę czerwoną (niedostateczną), nie zostaną zakwalifikowane do współpracy z siecią.